Nov
01

5 szempont a leendő otthonunk kiválasztásához

1. Helyszín

Az első és legfontosabb a leendő otthonunk helyszínének kiválasztása. Egyszerű a dolgunk,ha eddigi lakókörnyezetünkben keressük új otthonunkat. Ha azonban új kerületbe, esetleg új városba költözünk, akkor jobb ha előre tájékozódunk a lehetőségeinkről. Fontos, hogy elegendő időt szenteljünk a szóba jöhető új építésű ingatlanok környezetének megismerésére, mielőtt végleges döntést hoznánk. Segíthet a választásban, ha személyesen – akár többször is – ellátogatunk a helyszínre, illetve ha előzetesen részletesen tanulmányozzuk  a kivitelezők által üzemeltetett weboldalakat.

2. Infrastruktúra

Fontos, hogy már a vásárlás előtt megfogalmazzuk magunknak, azokat a szempontokat, prioritásokat, amelyek a legfontosabbak számunkra új lakásunkkal kapcsolatban. Íme néhány szempont, amelyeket előre végiggondolva sok  keresgéléssel töltött időt spórolhatunk meg magunknak. Gondoljuk át előre, hogy külvárosban, vagy központban szeretnénk-e élni, hogy fontos-e számunkra a jó tömegközlekedés, vagy leginkább autót használunk. Van-e olyan intézmény (iskola, óvoda, orvosi rendelő, szórakoztató centrumok), amelyet a mindennapok során praktikusan gyalog szeretnénk megközelíteni?

3. A megfelelő beruházó kiválasztása

Ha a fenti szempontok gondos megvizsgálását követően leszűkítettük a választásunkat néhány projektre, akkor tovább segítheti a végső döntés meghozatalát, ha megvizsgáljuk a  felelős beruházó múltját, korábbi befektetéseit, valamint nyilvánosan is elérhető cégadatait. Ezek leinformálása talán nem túl szórakoztató feladat, de egy kis odafigyeléssel könnyen megóvhatjuk magunkat az esetleges kellemetlenségektől.

4. Műszaki felszereltség, szolgáltatások összehasonlítása

Ha a fentiek megvizsgálását követően még mindig több választási lehetőségünk maradt, fontos szempont lehet a végső döntés meghozatalakor, hogy milyen műszaki felszereltséget, minőséget és szolgáltatásokat tartalmaz az ár, valamint a közös költség. Hasonlítsuk össze a szigetelés és a nyílászárók minőségét, anyagát, valamint a burkolatokat!

Fontos tudnunk, hogy az ár tartalmazza-e a konyha- és fürdőszobabútort, a korszerű  gépészetet.  (Különös tekintettel a fűtés típusára, valamint egyedi mérhetőségére, riasztóra, közös tereket megfigyelő kamerákra.) Érdeklődjünk utána, hogy terveznek-e portaszolgálatot, játszóteret, kert karbantartást, illetve hogy ezek az előre meghatározott közös költség részét képezik-e.

5. A megfelelő lakás kiválasztása

Amikor megtaláltuk a számunkra legideálisabb helyen lévő lakóparkot, megbízható beruházót és felszereltséget, elérkezett az idő, hogy új építésű lakásunk lakóingatlanon belüli elhelyezkedéséről, garázsról, tárolóról hozzunk döntést.. A legfontosabb természetesen az ár-érték arány, hogy hitelre vagy készpénzre vesszük-e az ingatlant, illetve hogy milyen hosszú távon tervezünk benne élni. Gondoljuk át, hogy csendes lakásra vágyunk-e, esetleg fontos a kilátás jellege, illetve a lakás benapozottsága, tájolása.

Lehet, hogy a vásárlás pillanatában nem tűnik fontosnak, de egy plusz fél szoba a családalapítás lehetőségét hordozhatja magában, míg az erkély a későbbi eladást könnyítheti meg. Fontos, hogy minden szempontot alaposan mérlegelve a pénztárcánknak és jövőbeli terveinknek is megfelelő új ingatlant válasszunk.

6. Átadás

Arról se feledkezzünk el, hogy az első ásónyomoktól az új építésű lakásokba történő beköltözésig akár 2-3 év is eltelhet. Lehet, hogy egy lakás drágább de a korábbi átadással és beköltözéssel megspórolt pénzösszeget figyelembe véve már nincs- vagy elenyésző a különbség egy később elkészülőhöz képest.

Az új ingatlan vásárlása során tehát a  legfontosabb, hogy részletesen megfogalmazzuk a számunkra lényeges szempontokat, figyelmesen és körültekintően járunk el, valamint hagyjunk elegendő időt a választásra. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, nagyobb eséllyel találjuk meg álmaink otthonát és pénzünket is biztonságban tudhatjuk.