nov
01

Új építésű lakás kiadása, mint befektetés

Az elmúlt években az egyik legfontosabb befektetési lehetőséggé vált a fővárosban és vidéken egyaránt az ingatlanok bérbeadása.

Budapesten a belső kerületek szórakoztató negyeddé válása és az ingatlanok napi kiadása kiemelkedően jó befektetéssé tette az új építésű ingatlanokat. A belvárosi ingatlanok bérleti díjának emelkedésével és a hosszú távra kiadó lakások számának csökkenésével megnőtt a kereslet a bérbe vehető új építésű ingatlanok iránt a külvárosban és a peremkerületekben egyaránt. Rengetegen keresnek kiadó lakást városszerte. Ez a tény pedig az egyik legkiszámíthatóbb befektetéssé teszi a belvárosi és a külvárosi új építésű lakások megvásárlását, majd bérbeadását.

Mire figyeljünk ha befektetési céllal vásárolnánk új építésű ingatlant?

A legfontosabb minden esetben a piackutatás. Hasonló értékű lakásokat ugyanis akár többszöröséért is kiadhatunk, ha megtaláljuk azokat a területeket, ahol éppen lakáshiány van a piacon. Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően néhány órás munkával feltérképezhetjük a keresletet és a kínálatot az általunk preferált területen. Mindig jó lehetőség a belváros, viszont ezek a területek jóval drágábbak is.

Hasonló profitot hozhat azonban egyetemek, főiskolák, vagy nagyobb irodaházak környéke. Igyekezzünk leendő bérlőink fejével gondolkozni! A lakás elhelyezkedése sokban befolyásolja a célközönséget, amit meg szeretnénk célozni bérbeadáskor. A belvárosban – napi kiadás esetén – például fontos a jó tömegközlekedés, kisebb a jelentősége azonban a garázsnak, vagy az erkélynek. Egyetemek vagy irodaházak mellett érdemesebb erkélyes stúdiólakásban gondolkoznunk, a hosszú távú bérlet esetén fontos szempont ugyanis az élhető környezet.

Minden esetben számoljunk, mielőtt vásárolnánk! Jó megtérülésnek minősül, ha a lakás teljes vételárát 12-15 év alatt visszahozza. Ha egy 25.000.000 Forint értékű 50 nm-es lakást veszünk alapul, amely átlagosan nettó 150.000 Forintért kiadható havonta, akkor 7,5%-os éves kamatot érhetünk el, ami mindenképpen sokkal kedvezőbb, mintha a pénzünket bankban tartanánk. Nem beszélve arról, hogy még nem számoltunk a lakás piaci értékének évek során bekövetkezett növekedésével, amely további hozamot eredményezhet.