nov
08

Miért válasszunk új építésű otthont?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy felújított, vagy új építésű lakást válasszunk-e magunknak.

Tekintettel arra, hogy a régi- és a felújított új lakások árai a jelenlegi piaci helyzetben nagyon hasonlóak, a következő néhány szempontot érdemes mérlegelni a végső döntés meghozatala előtt.

Fontos tudnunk, hogy új építésű lakás vásárlása esetén gyakran megtehetjük, hogy bizonyos kereteken belül saját elképzeléseinknek és ízlésünknek megfelelően formáljuk az ingatlan. A készültségi szinttől függően akár egészen az alaprajz kialakításában is részt vehetünk, de a burkolatok kiválasztása mindenképpen a mi feladatunk lesz.

Az új építésű ingatlanok kialakítása mind építészetileg, mind gépészetileg alapjaiban különbözik a régiekétől. Az épületeket a mai igényeknek megfelelően tágas és letisztult közösségi terek, praktikus megoldások, a lakásokat modern alaprajzok, tágas helyiségek, amerikai konyha, valamint sok ablak és erkély jellemzi. Az új építésű lakások a modern technológiák alkalmazásának köszönhetően környezettudatosabbak, ráadásul fenntartásuk költséghatékonyabb régebbi társaiknál.

Nem elhanyagolható szempont, hogy új építésű lakás vásárlása esetén a parkolás is megoldott, hiszen a kivitelezőket törvény kötelezi a lakás számnak megfelelő gépjármű beálló biztosítására.

Új lakóparkok esetén leggyakrabban az otthonunk környezete is rendezettebb lesz, hiszen a befektetők külön figyelmet fordítanak az építkezést követően a tereprendezésre, a parkosításra, játszóterek, pihenő parkok kialakítására, valamint a későbbiekben mindezek gondozására.

A lakóközösség összetétele, a korszerű térfigyelő rendszerek, mélygarázsok, és a portaszolgálat miatt ezekben az ingatlanokban nagyobb lehet a biztonságérzetünk is.

Bár tény, hogy az árak hasonlóan alakulnak a felújított és az új építésű ingatlanok körében, mégis fontos kihangsúlyoznunk, hogy a banki finanszírozás, a támogatott hitelek, illetve a CSOK is jelentősen az utóbbiak irányába mozdítja el a mérleg nyelvét.